'Mijn oma had dit een prachtig sluitstuk gevonden'
Bij haar uitvaart wilde Jacqueline geen bloemen, maar donaties voor CliniClowns. Haar kleinzoon Roy zette een mooie actie op.
In december 2020 kreeg Jacqueline de diagnose dementie. Dit was geen verrassing voor haar. De angst waar ze al een jaar of acht mee leefde, kwam uit, vertelt Roy. “Haar eigen moeder overleed aan dementie. Ook haar zus kreeg het en iemand anders in de familie zit in de laatste fase van dementie, die is volledig in zichzelf gekeerd. Mijn oma is dus van dichtbij vaak met de ziekte geconfronteerd. Ze wist een ding zeker: dit wilde ze niet.”
Lichtpuntje bieden
Op een gegeven moment lukte whatsappen niet meer, ook telefoneren werd lastig. Jacqueline wilde het er niet op aan laten komen. “Na veel gesprekken met haar familie besloot ze dat ze in februari euthanasie wilde”, vertelt Roy. Jaren daarvoor had haar man hetzelfde gedaan in een laat stadium van ALS. Hij vroeg tijdens zijn uitvaart geen bloemen maar donaties voor onderzoek naar zijn ziekte. Jacqueline wilde dit ook, maar dan voor iets dat mensen met dementie helpt.
“Ze wilde haar verhaal laten spreken en zocht een goed doel dat een lichtpuntje biedt voor mensen met dementie. Zo kwam ze bij CliniClowns uit.” Roy zegt eerlijk dat niemand in de familie ervaring had met CliniClowns. “Sterker nog, ik wist niet eens dat de CliniClowns ook voor mensen met dementie spelen. Maar toen ik er op haar verzoek in dook, vond ik het zo mooi. Zo’n clownsbezoek levert zoveel op. Even een lach zonder zorgen. Niet alleen voor de mensen zelf, maar ook voor de zorgmedewerkers.”
Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier
Knuffeloma
Op 15 februari kreeg Jacqueline – omringd door haar familie – euthanasie. De warme, zorgzame knuffeloma die altijd voor iedereen klaar stond, hield de regie, precies zoals ze het wilde. Op de uitnodiging voor de uitvaart stond een link naar Roys actie voor CliniClowns. “De donaties kwamen meteen binnen. En op de dag zelf deden veel mensen nog een donatie contant, dat bedrag heb ik later bijgestort.”
Bloemen
De eindstand was ruim 530 euro. Zijn oma zou het een prachtig sluitstuk vinden, weet Roy. Ook bloemen waren er toch nog. “Omdat ze vroeger graag bloemschikte, maakte ze zelf nog drie bloemstukken. Met zonnebloemen erin, de lievelingsbloemen van mijn opa. Die stonden rond haar kist. Het kostte haar veel moeite om die te maken, maar ze deed het wel. Dat was typisch mijn oma. Ze deed alles zo lang het kon.”