×

Zo zamelt dit Brabantse ziekenhuis geld in voor CliniClowns

Wat te doen met oude smartphones die mogelijk vertrouwelijke informatie bevatten? Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) zamelt deze in en laat ze veilig afvoeren door recyclebedrijf Eeko. De opbrengst hiervan gaat naar CliniClowns.

Patrick van der Vloet werkt als telematicabeheerder in het ETZ. Zijn afdeling zorgt ervoor dat de werknemers van het ziekenhuis om de drie jaar een nieuwe smartphone krijgen. De oude exemplaren werden tot voor kort leeggehaald en afgevoerd, samen met andere oude elektronicaproducten. “Helaas bleek het terugzetten naar fabrieksinstellingen niet voldoende en bestond er een mogelijkheid dat de data alsnog achterhaald kon worden”, vertelt Patrick. Daarom gingen de mobieltjes voor de zekerheid in de bankschroef. “En dan werden ze met een dikke hamer doormidden geslagen.”

Netjes gerecycled

Kan dit niet anders, was de gedachte op de afdeling van Patrick. Zeker toen vanuit het ziekenhuis de verplichting kwam om de telefoons verantwoord af te voeren. Zo kwam het ziekenhuis bij Eeko terecht. Dit bedrijf zamelt naast lege cartridges ook mobiele telefoons en tablets in voor goede doelen. De bruikbare exemplaren worden opgeknapt en als ‘refurbished’ verkocht, de niet bruikbare worden netjes gerecycled waarbij alle bruikbare onderdelen worden hergebruikt. Van de mobiele toestellen wordt alle data definitief verwijderd.

Samen met recyclebedrijf Eeko voert het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) afgeschreven werkmobieltjes veilig af.

Veilig

Vanaf dat moment gingen de oude telefoons van het ziekenhuis in de Eeko-inzamelbak. Patrick: “Toen die vol genoeg was, kwam iemand van Eeko bij ons langs om de mobieltjes een voor een te controleren. Ze werden netjes gesorteerd in twee verzegelde koffers gestopt. Wij kregen een formulier waarop precies stond aangeven hoeveel telefoons verantwoord zijn afgevoerd. En van alle gewiste toestellen ontvingen wij een dataverwijderingsrapport.” Dat vindt Patrick een prettige gedachte. “Op deze manier weet je zeker dat er geen gevoelige informatie in verkeerde handen valt.”

Geef voor de lach die doet leven.

Logische keuze

Bij Eeko kunnen klanten kiezen uit verschillende goede doelen. Voor het ziekenhuis was CliniClowns een logische keuze. “Dat past natuurlijk goed bij ons. We zien de CliniClowns hier regelmatig voorbijkomen, ze helpen de kinderen die bang en verdrietig op weg zijn naar de operatiekamer, of die zich in hun ziekenhuisbed liggen te vervelen. Het is altijd mooi om te zien hoe ze kinderen kunnen afleiden en opvrolijken.”

Win-win

De oude telefoons van het ziekenhuis – voor elk ingeleverd exemplaar krijgt CliniClowns een vergoeding – leverden tot nu toe al 382 euro op, dat via Eeko aan CliniClowns werd overgemaakt. Patrick raadt elk bedrijf of instelling aan om op deze manier met afgeschreven smartphones om te gaan: “Bij ons gaat het om tientallen telefoons per jaar, CliniClowns krijgt een bedrag en wij zijn er veilig van af. Mooi toch?”

Hebben jullie op het werk ook nog oude mobiele telefoons of tablets liggen die je veilig wilt laten afvoeren? Lees meer over smartphones inleveren voor CliniClowns.

Gun jij zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie de lach die doet leven?