'Bij de CliniClowns kan Morris zijn hart luchten'
Morris is een vrolijk en puur jongetje van zeven jaar met het syndroom van Noonan, een aangeboren chromosoomafwijking. Door zijn kwetsbare gezondheid brengt hij veel tijd door in het ziekenhuis om zijn kwaliteit van leven te behouden. Zijn moeder, Tabitha, vertelt ons meer over de unieke wereld van Morris en zijn bijzondere band met de CliniClowns.
“Morris heeft complexe hart- en luchtwegproblematiek, een afweerstoornis en bloedstollingsproblemen. Hierdoor is hij regelmatig ziek en heeft hij veel operaties nodig. Ook ziet hij er wat anders uit dan kinderen van zijn leeftijd. We hebben hem uitgelegd dat hij wat vaker ziek is en dat dit komt omdat hij het syndroom van Noonan heeft. Voor Morris zelf is dat heel normaal; dat is gewoon Morris.
Speciaal onderwijs
Morris gaat naar een speciale school waar hij les krijgt samen met andere kinderen met beperkingen. Hier krijgt hij naast onderwijs ook therapieën. Tijdens de gymlessen leert hij vaardigheden met zijn rolstoel, bijvoorbeeld hoe je goed van een drempel afgaat. Morris kan gewoon lopen, maar door zijn hartafwijking en lage spierspanning raakt hij sneller vermoeid. De rolstoel creëert meer zelfstandigheid voor hem.
Start van de dag
Behalve school spelen ook de CliniClowns een grote rol in het leven van Morris. Elke ochtend begint zijn dag met het openen van de CliniClowns App om te zien welke clowns er spelen. Hij weet eigenlijk al lang uit zijn hoofd welke clowns er spelen en hoe laat, maar hij moet het altijd even checken. De clowns weten precies hoe laat Morris online komt. Soms is Morris wat vroeg, als hij bijvoorbeeld in het ziekenhuis heeft gelegen, en dan zeggen ze: ‘Hey, je bent vroeg vandaag.’ Die herkenning is waar het voor hem om draait.
Echte vriendschap
Door de jaren heen is de band tussen Morris en de CliniClowns alleen maar sterker geworden. De clowns kennen hem, weten hoe hij is en waar hij van houdt. Morris groeit en de clowns groeien met hem mee. Een paar jaar geleden maakten ze grapjes op zijn niveau, en nu hebben ze echte gesprekken met elkaar. Een voorbeeld hiervan is toen Morris een knuffel-krokodil meekreeg van school en deze een week moest verzorgen. Het eerste wat hij deed bij thuiskomst, was de CliniClowns App openen om aan Mimus en Beer te laten zien dat hij een knuffel-krokodil had meegekregen.
Tegen ons als ouders vertelt Morris weinig, maar bij de CliniClowns lucht hij zijn hart. Dat is het mooie van de band. Het zijn echt zijn vrienden, en Morris is helemaal zichzelf bij hen. Het zijn andere gesprekken dan wij als ouders of hulpverleners met hem voeren.
Klein moment, groot plezier
Morris is gek op muziek. Als hij de clowns ziet, spelen ze een spel met hem en daarna maken ze muziek samen. Het mooie daarvan is dat hij daar weken op kan teren. Onlangs kwamen Hop en Sammie in het ziekenhuis langs, en belandde Hop op een verhoging. Hop besefte zich ineens dat hij hoogtevrees had. Het werd een groot spektakel om Hop eraf te krijgen, en Morris ging er helemaal in op. Uiteindelijk kwam er een liedje uit over Hop die hoogtevrees heeft. Het is heel bijzonder, niet alleen op het moment zelf, maar ook de dagen daarna. Het geeft Morris stof om over na te denken. ‘Hoe kan Hop zo dom zijn om erop te klimmen met hoogtevrees?’ Dagen later zingt hij dit liedje nog steeds. Zoiets kleins van een kwartier levert veel plezier op.
Bijzondere band
Thuis hebben we rode neuzen en gitaartjes. Morris vraagt soms aan zijn broertje om CliniClown te spelen. Dan spelen ze samen een spel en doen ze precies na wat hij in het ziekenhuis heeft gedaan. De impact van de CliniClowns op Morris’ leven is onmiskenbaar. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er een moment komt dat de CliniClowns geen rol meer spelen in zijn leven. Voor iedereen in onze omgeving is het een begrip: Morris en de CliniClowns.”