CliniClown Noena: van lief prinsesje tot stoere rapper
“Eindeloos prachtig”, noemt Marieke Lustenhouwer haar werk. Sinds 2011 bezoekt ze als de stoere CliniClown Noena zieke kinderen en hoopt ze hen wat plezier en verlichting te brengen. Iets wat voor Marieke nog steeds “heel tof” voelt. “Op sommige momenten sta ik echt even stil en denk ik: wauw!”
Gepassioneerd vertelt Marieke over haar werk en de mooie dingen die ze meemaakt. Ze deed verschillende cursussen en trainingen voordat ze na twee keer auditie doen daadwerkelijk aan de slag mocht als CliniClown. “Ik was ontzettend vastberaden dat ik CliniClown wilde worden.” Waar die vastberadenheid vandaan kwam? Marieke:“Het is een gevoel dat ieder kind gewoon recht heeft op een fijn en leuk leven.”
Inmiddels heeft ze op veel kindergezichtjes een lach weten te toveren als Noena. “Een stoere meisjesclown”, noemt Marieke haar clownspersonage. Een uitvergroting van haar eigen persoonlijkheid. Soms is Noena, met haar roze schoenen, sokken en blouse heel stoer en durft ze alles, maar ze kan ook zachtjes een liedje zingen. “Noena kan prinsesje spelen, maar ook heel goed improviserend rappen.”
Welke kant Marieke laat zien is afhankelijk van de situatie waarin een kind zit. Als CliniClown speel je in dienst van het kind. “Als je niet bezig kan zijn met de ander, met degene voor wie je speelt, dan kan je echt geen CliniClown worden”, vertelt Marieke. “Je bent een grappige verschijning, maar je hebt vaak te maken met dingen die helemaal niet grappig zijn.” Het draait daarom altijd om aanvoelen hoe je als clown nodig bent. “Het is niet gewoon ‘holadiyee’. Het is echt vakmanschap.”
Soms is er bij kinderen of bij familie veel verdriet. Dat je op die momenten iets moois mag brengen, vindt Marieke erg bijzonder. “Zo’n moment kan heel intens zijn, dat je bijna denkt: mag ik hier weg? Maar tegelijkertijd is het prachtig om wat verlichting te brengen.” Die verandering brengen, is precies waarom Marieke CliniClown wilde worden. “Iets schrijnends kan hard binnenkomen, maar het kan me juist dan raken dat ik als CliniClown van toegevoegde waarde mag zijn.”
In het ziekenhuis krijgen CliniClowns ook steeds meer kansen en worden ze vaker echt een partner in de zorg. “Dat is echt heel tof. Ik geloof dat in die samenwerking heel veel kracht zit”, vertelt ze. Zo wordt het werk van CliniClowns steeds relevanter, doordat ze onderdeel worden van de behandeling. Dat heeft voor Marieke veel betekenis: “Dat je niet zomaar een clown bent, maar dat je echt bij kan dragen aan de genezing van een kind. Dat is uiteindelijk wat je wil.