‘De CliniClowns voelen voor hem als familie’

Toen Kars als peuter de CliniClowns voor het eerst ontmoette, was het meteen raak, zag zijn moeder Femke. “Hij had echt zijn match gevonden. Sindsdien vormen ze een rode draad in zijn leven.”

Ja hoor, daar gaat-ie weer! Sjappoos ondeugende eekhoorntje heeft het voorzien op zijn muts. Steeds opnieuw klimt het handpopje op zijn hoofd. Als Sjappoo zijn flitsende gele mutsje opzet, trekt Eekie ‘m er meteen weer af. Kars (12) ligt helemaal in een deuk, zijn tablet wiebelt mee met zijn lach. Dat hij zo’n lol heeft op de CliniClowns App, is ook fijn voor zijn moeder Femke. De zorg voor haar zoon is intensief, de app brengt hen dus allebei verlichting.

Ontwikkeling

Kars werd kerngezond geboren, maar op zijn tweede werd hij in een halfjaar tijd door een nog steeds onbekende oorzaak doof. Ook werden er drie vormen van epilepsie vastgesteld. Sindsdien staat zijn ontwikkeling helemaal stil; hij functioneert op het niveau van een kind van drie.

“Als ouders zijn we door een rouwproces heengegaan”, vertelt Femke. “Kars was gewoon een gezond kind dat zich volledig normaal ontwikkelde. Hij kon supergoed puzzelen, op zijn derde legde hij puzzels van vijftig stukjes. Nu heeft hij moeite met een houten inlegpuzzel. Doordat we de oorzaak niet weten is ook de toekomst onzeker: gaat hij verder achteruit? Stabiliseert het proces? Acceptatie is heel lastig als je niet weet wat hij heeft.”

Match

Gelukkig is Kars wel een supervrolijk mannetje. “Hij lacht altijd.” Toen hij als peuter de CliniClowns voor het eerst in het ziekenhuis ontmoette, was het dan ook meteen dolle pret. “Hij dook zelfs bij ze op schoot. Zo ontroerend, toen ze vertrokken zette hij een rode neus op. Hij voelde meteen verbinding en had echt zijn match gevonden. Sindsdien vormen de clowns een rode draad in zijn leven.” De CliniClowns App is inmiddels ook een vast onderdeel van de weekagenda. “Als het aan hem lag zit hij elke dag op de app. Soms heb ik niets in de gaten en hoor ik opeens een clown praten.”

Geef Kars de lach die doet leven. Doneer nu.

Afbouwen

Femke weet dat haar zoon dan in goede handen is: “De CliniClowns lezen hem zo goed, ze hebben zelfs via dat schermpje in no time door wat Kars leuk vindt. Ze bouwen bovendien ook goed af. Dat is bij hem nodig, anders blijft hij de hele dag hyper.”

Gelukkig

Voor Kars voelen de clowns als familie, denkt ze. “In emotioneel en sociaal opzicht zijn ze belangrijk. Ze maken makkelijk oprecht contact. Door zijn doofheid maakt hij dat weinig mee. Mensen vinden non-verbale communicatie ongemakkelijk, meestal blijft het daarom bij zwaaien. Hij voelt zich daarom soms best eenzaam. Het contact met de clowns maakt hem gelukkig. Dat hij contacten heeft is ook voor mij erg belangrijk. De vrolijkheid hielp ons al met al door heel wat moeilijke tijden heen.”

Dit verhaal is geschreven in 2021.

Gun jij meer kinderen zoals Kars de lach die doet leven? Doneer nu.