Sem krijgt bezoek van CliniClowns Biba en Tip in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

‘Hoe de clowns dat doen, is gewoon heel knap’

De 9-jarige Sem werd geopereerd in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Ondanks de situatie bleek dat een mooie ervaring te worden. Het bezoek van de CliniClowns droeg daaraan bij, vertelt moeder Sasja in dit verhaal.

“Het was natuurlijk vervelend dat Sem naar het ziekenhuis moest. Maar we kijken er zeker niet met een naar gevoel op terug. Al twee jaar lang had hij buikpijn in de avond, soms zo erg dat hij moest spugen. Hij kon niet slapen van de pijn. We wisten niet waardoor het kwam en omdat we dachten dat het misschien zijn darmen waren, liet ik hem veel drinken. Wisten wij veel. Dit bleek juist het probleem te zijn.

Verdikking

Na lang heen en weer gaan tussen huisarts en huisartsenpost werden we afgelopen winter eindelijk doorverwezen naar de kinderarts. Die voelde een verdikking en na het maken van een echo bleek dat Sems nier vergroot was. De urineleider was vernauwd waardoor de nier opzwelt als je veel drinkt. Dat was waar de pijn vandaan kwam.  

Opname

In het voorjaar is Sem geopereerd en heeft hij vijf dagen in het ziekenhuis gelegen. Daarna mocht hij naar zijn eigen bed toe, daar waren we allebei erg blij mee. Tijdens de opname ging ik elke dag even naar huis, terwijl opa bij Sem bleef. Net op dat moment kwamen de CliniClowns langs.

Sem krijgt bezoek van CliniClowns Biba en Tip in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

Sem vrolijkte er helemaal van op. Hij had veel pijn, maar dit bezoek gaf hem precies de afleiding die hij nodig had. Op andere momenten, toen hij last van heimwee had, kwamen de clowns ook langs. Hoe ze dat doen, juist in dat ziekenhuis, in die omgeving en met de kinderen, is gewoon heel knap.

Vertrouwen

De hele ervaring in het ziekenhuis is voor ons belangrijk geweest. We wonen in een klein dorp waar we het niet altijd even makkelijk hebben. En dan kom je in het ziekenhuis… het voelde als een warm bad. Iedereen was aardig en behulpzaam. Daar werd Sem weer zichzelf, in die veilige wereld. Echt een ander kind. Het heeft me weer vertrouwen in mensen gegeven.”

Gun jij meer kinderen zoals Sem de lach die doet leven?