‘Ieder kind verdient een lach’

Door haar kwetsbare gezondheid belandde Floor* regelmatig in het ziekenhuis, waar ze de CliniClowns altijd hoopte te zien. Toen zij afgelopen mei plotseling overleed, besloot haar moeder Ellen samen met de vader van Floor en met haar vriend om bij de uitvaart niet te vragen om bloemen, maar om donaties aan CliniClowns.  

Floor kampte altijd al met een kwetsbare gezondheid. Al tijdens de zwangerschap kreeg Ellen te horen dat haar dochter een hartafwijking had. Toch hoefde ze pas op haar tweede een pacemaker. “Eigenlijk werd ze hier nooit echt door beperkt”, vertelt Ellen. “Haar longen zorgden voor meer problemen. Door een vernauwing slibde het bij iedere verkoudheid dicht en moest ze weer aan het zuurstof. Vanaf haar tweede tot haar zevende lag ze gemiddeld vijf keer per jaar in het ziekenhuis. Soms wel anderhalve week lang.”

Vooruitgang

Maar de laatste drie jaar ging het beter met Floor. Zelfs zo goed dat ze niet meer werd opgenomen, zegt Ellen: “Ze was flink aan het groeien, dus daardoor had ze minder last van die vernauwing. We kwamen alleen nog voor reguliere controles met haar in het ziekenhuis, bij griep was antibiotica voldoende. Ze was gewoon een grote meid van tien jaar en kon alles eigenlijk weer.”

2 mei 2024

Tot die ene ochtend in mei. Tijdens een vakantie op Ibiza loopt Ellen Floors kamer binnen, waar ze haar dochter liggend op de vloer aantreft. Ze belt direct de hulpdiensten, maar die kunnen niets meer doen. “Het was al te laat. Later vertelden ze ons dat Floor al overleden was voordat wij haar kamer binnenkwamen. De oorzaak is nooit gevonden. Het is nog zo onwerkelijk.”

Dierbaar

Tijdens de uitvaart van haar dochter vertelde Ellen ook over de periode in het ziekenhuis. “Dat is toch onderdeel van haar leven geweest. En gelukkig niet alleen een verdrietig onderwerp. Floor wist namelijk altijd dat de CliniClowns er misschien ook zouden zijn. Als ze net geweest waren dan zag ze de clowns de week erna wel weer, want vaak lag ze dan nog steeds in het ziekenhuis. Op die momenten speelde het ziek zijn even niet, alleen dat ene moment van contact. Alsof de slangetjes er helemaal niet waren.” 

Samen met de vader van Floor (Jeroen) en met haar vriend Bob besloot Ellen om – in plaats van bloemen – om donaties te vragen aan CliniClowns: “We hoefden er niet lang over na te denken. Bloemen zijn een week goed, steun aan een goed doel levert iets op voor de langere termijn. We wilden dit samen doen voor Floor. Dat verdient ze.”

Een lach 

Met dit bijzondere gebaar werd er tijdens de uitvaart van Floor maar liefst € 2607,- opgehaald voor CliniClowns. Ellen, Jeroen en Bob overhandigden de cheque aan Henk de Wit (CliniClown Bums), die al voor Floor in het ziekenhuis speelde toen zij pas twee jaar was. “Ieder kind in een kwetsbare situatie verdient een lach”, zegt Ellen. “En wat de clowns betekenen voor de kinderen, betekenen ze ook voor de ouders.”

Gun jij kwetsbare kinderen een zorgeloos moment met de CliniClowns?