‘Sven wordt begrepen in zijn humor’
De 15-jarige Sven kan zijn ei kwijt en volledig ontspannen op de CliniClowns App. Hij videobelt zo vaak als mogelijk met de clowns. Zijn moeder Ingeborg vertelt over de mooie momenten die dit online contact oplevert.
“Sven is een heel grote kerel met een licht verstandelijke beperking en een stevige portie autisme. Hij heeft weinig spraak, gebruikt gebaren om iets duidelijk te maken. Hij verzint ook gebaren en communiceert met handen en voeten. Het is een heel open jongen die graag contact maakt.
Slapstick
Zo geniet hij ook erg van het contact met de clowns via de CliniClowns App. Toen hij wat jonger was, kwamen we de CliniClowns voor het eerst tegen op de poli epilepsie in het ziekenhuis. Al snel bleek er een klik te zijn door de slapstickhumor. We ontdekten de app en Sven, die handig is met computers, kwam erachter dat hij ook kon videobellen met de clowns. De eerste keer belde hij met clown Spil. Dat vond hij helemaal geweldig. Wij allemaal trouwens. Dat een-op-een-contact bleek een hit waarbij hij alles uit de kast trok.
Weinig woorden
Laatst wilde Sven iets doen met de boomwhacker, dat is een soort muziekinstrument met plastic buizen. Hij bedacht al videobellend met een van de CliniClowns dat die daarin zat. De clown speelde het gelijk mee, zo knap. Sven legde zijn hand op de open kant van de buis en de clown deed zijn mond stevig dicht. Typisch humor van Sven. Dan mept hij op de boomwhacker en roept de clown ‘auw, auw, auw!’. Met de weinige woorden die Sven gebruikt, snappen de clowns toch wat hij bedoelt.
Hilarisch
Veel CliniClowns kennen Sven inmiddels, ze zijn in staat om hem echt te volgen. En ook als ze het even niet snappen, zal hij er alles aan doen om duidelijk te maken wat hij bedoelt. Het levert hilarische momenten op die klein beginnen en dan steeds groter worden. Ze voeden elkaar met gekkigheid. Die momenten zijn heel mooi, dat Sven begrepen wordt in de humor die hij zo leuk vindt. Hij kan er helemaal induiken.
Wc-rol
Als Sven via de app videobelt met de clowns, zit er altijd iemand naast. Want die gekkigheid kan bij mijn zoon ook tot dingen leiden die niet zo handig zijn. Zeker als er twee clowns samen zijn. Hij doet dan alles na. Als clown Bonkie een banaan heeft, dan pakt Sven er ook snel een uit de fruitschaal. Als Boris een wc-rol pakt, rent Sven natuurlijk ook gelijk naar het toilet om een rol te halen. Heel grappig, maar voor ons ook goed opletten. Je wilt niet dat hij bijvoorbeeld ook gaat koken als de clowns dat spelen.
Knuffelbeer
Het moment van ontspanning dat Sven bij de CliniClowns vindt, is zo bekrachtigend. Sven is soms moeilijk te begrijpen, we weten niet altijd wat hem dwars zit. Dan kan hij blijven vastzitten in zijn gevoel. Gelukkig leert hij steeds beter hoe hij zijn emotie kan verwoorden als hij het lastig heeft. En hij is een enorm grote knuffelbeer.”