‘Waar het kan, proberen we de CliniClowns te helpen’
John van de Sande zamelt met zijn bedrijf GSM Westland cartridges en mobieltjes in voor het goede doel. “Ik doe graag iets terug voor CliniClowns.”
Het afgelopen jaar leverde John van de Sande voor CliniClowns maar liefst tien inzamelboxen in, tot de rand toe gevuld met gebruikte cartridges en mobieltjes. “Mijn doel: volgend jaar nog meer boxen aanleveren”, lacht hij. De eigenaar van GSM Westland, dat mobieltjes repareert en telefoons en abonnementen verkoopt, heeft al vijf jaar een inzamelbox voor de stichting in zijn winkel staan. Met een CliniClowns-poster in zijn winkel en folders over het clownswerk spoort hij zijn klanten aan om de stichting ook te steunen. Privé is hij trouwens ook donateur van CliniClowns.
Online doneren
Voelt John zich een ambassadeur? “Misschien wel”, lacht hij. “Waar het kan, proberen we de CliniClowns te helpen. Dat lukt gelukkig, we halen redelijk wat op. Ik zeg ook weleens tegen mijn klanten: als u wilt kunt u ook online doneren, bekijk die folder maar eens.”
Johns betrokkenheid komt voor uit persoonlijke ervaringen. Zijn zoon, nu 28, was 10 jaar toen hij met hoofdpijn naar het ziekenhuis moest. “Het bleek echter een ernstige bacteriële hersenvliesontsteking. Hij ging razendsnel achteruit en lag zelfs nog even in coma. Het was zo erg dat ze een gat in zijn schedel moesten zagen om de ontsteking weg te nemen en voor het geval de ontsteking weer terug zou komen. Hij liep een jaar lang met een helm van gips rond.”
Smile
In die inktzwarte periode brachten de CliniClowns lucht op de juiste momenten, herinnert John zich als de dag van gisteren. “Het is met geen pen te beschrijven wat hun spel doet. Het heeft een enorm effect, ook op de ouders. Niks ergers voor een ouder dan je kind in een ziekenhuisbed te zien liggen. Je staat machteloos. Als de clowns dan langskomen en er verschijnt een smile op dat gezichtje, al is het maar even, verdwijnt bij jou als ouder ook de stress. Zo fijn om je zieke kind dan te zien lachen. Even is de pijn en het verdriet vergeten.”
Hij is nog steeds dankbaar, en wil daarom graag iets terugdoen. “Al weegt het niet op tegen wat ze voor mijn kind hebben gedaan. Soms word ik geïrriteerd als klanten vragen, gaat dat geld wel echt naar CliniClowns? Maar dan zeg ik: “Het komt zeker op de goede plek terecht! Het is gewoon een onwijs goed doel.” Met Johns zoon is alles gelukkig helemaal goed gekomen. Hij wordt in juni vader, vertelt John trots. “En hij is ook CliniClowns-donateur!”
Wil je meer weten over inzamelpunten of zelf een inzamelpunt openen voor CliniClowns? Lees meer.