‘De clowns voelen de kinderen haarfijn aan’
Linda Ezinga, begeleidster op het Groningse Cosis Expertisecentrum, locatie Campinglaan, ziet hoe ‘haar’ kinderen opbloeien tijdens een bezoek van CliniClowns Pier en Joep. Ze vertelt erover in dit verhaal.
“Toen ik hoorde dat de CliniClowns hier zes keer op de groep kwamen spelen, was ik even onzeker. Ik vond het wat spannend, moesten we allerlei spullen klaarleggen, stiften, kleurplaten, speelgoed? Zetten we de kinderen in een kring? Maar nee, in een voorgesprek gaven de clowns stellig aan dat we gewoon ons dagprogramma konden draaien. En ja, als ze binnenkomen passen ze zich meteen aan de sfeer in de groep aan.
Prikkels
We zijn onderdeel van kinderdagcentrum De Kleine Beer, we hebben hier zeven kinderen in de leeftijd van zes tot veertien met problematiek rond gedrag, ze draaien allemaal een individueel programma. De een is heel verbaal, de ander kan helemaal niet praten. Sommige kinderen vinden nieuwe dingen spannend. De meesten zijn erg gevoelig voor prikkels, maar als Pier en Joep binnenkomen, merk ik daar vrijwel niets van. Ze komen binnen met muziek, de een heeft een harmonica, de ander tokkelt op een gitaartje. Sommige kinderen komen meteen op ze af, anderen houden even wat afstand.
Spontaan
De kennismaking verloopt gemoedelijk, ik zie meteen dat ze de kinderen haarfijn aanvoelen.
Juist dat spontane maakt het ook zo leuk, dat past hier eigenlijk heel goed. De kinderen hoeven niets, ze mogen zijn wie ze zijn. Een jongetje vindt het spel bijvoorbeeld drie minuten fantastisch en daarna is ‘ie er klaar mee, dan wil hij de zitzak in en zijn eigen ding gaan doen. Bij de clowns kan dat gewoon.
Een wat oudere jongen heeft weleens moeite met geluid hier op de groep en zit vaak in de zitzak met zijn handen op zijn oren. Maar nu zit hij aan tafel. Clown Joep gaat naast hem zitten. De jongen maakt zachte geluidjes, zij doet hem na. Vervolgens doet hij haar na. En zij hem. Zo gaat dat een tijdje heen en weer. Samen zitten ze in een bubbeltje, zo’n mooi moment.
Achtergrond
Een jongen vond het de eerste keer dat de clowns kwamen best spannend, hij hield zich op de achtergrond. Maar vandaag is hij helemaal gewend, hij zoekt nu het contact uit zichzelf op. De vorige keer hadden de clowns een leuk spelletje met de bal. Ik zie hem die bal van de kast pakken om dat nog eens te doen.
De clowns benaderen elk kind op zijn eigen niveau. Dat werkt supergoed. Het voorgesprek met hen is ook prettig, ik praat de clowns snel bij over de kinderen. Met wat tips, bijvoorbeeld als je je gitaar even weggeeft, pas dan wel op, want je weet gewoon niet wat ze in hun enthousiasme met de snaren doen. Ik zag ze af en toe ook grinniken, dan herkenden ze dingen die ik ze eerder had verteld.
Triggeren
Toen de CliniClowns wegwaren, stuurde ik mijn teamcoördinator direct een berichtje: wat mij betreft mogen ze vaker komen, het past hier zo goed. De clowns brengen een andere vorm van spel, het lokt de kinderen uit en triggert op een goede manier, heel intuïtief. Zelf probeer ik er op de groep ook vaak een feestje van te maken, maar zoals de clowns dat doen, lukt mij niet. Mijn collega’s en ik genoten net zo hard mee.”