‘De clowns weten steeds de juiste snaar te raken’
Het duurde even voordat CliniClowns Waldo en Hop een vertrouwensband wisten te smeden met de tweeling in Peuterdagcentrum Amerpoort. Maar tegenwoordig worden ze hier met enthousiasme begroet. Begeleidster Laura van Dijk vertelt wat zij ziet gebeuren: “Op een veilige manier komen deze kinderen echt een stap verder.”
Peuterdagcentrum Amerpoort heeft vijf groepen kinderen in de leeftijd tussen anderhalf en vijf jaar, elke met een andere doelgroep. Pedagogisch medewerker Laura staat op de therapeutische peutergroep waar ze kinderen begeleidt met een motorische achterstand. “Op de andere groepen zitten kinderen die wat meer structuur nodig hebben, zoals kinderen met autisme of een algehele ontwikkelingsachterstand.”
Afstemmen
Volgens Laura voelen de CliniClowns inmiddels vertrouwd voor kinderen én begeleiders. “Ze komen vooraf altijd even overleggen of er bijzonderheden zijn. Het is een fijne samenwerking.” Overleg was ook nodig toen de stoere, eeneiige peutertweeling uit haar groep schrok van de clowns. Waldo en Hop pikten het echter goed op, herinnert Laura zich. “De clowns zwaaiden als afscheid, liepen rondjes door de gang. Ze kwamen steeds even terug en zwaaiden dan: we gaan weer weg hoor. Het zwaaien vonden de broertjes toch wel interessant, dus we dachten: we proberen het een andere keer nog eens.”
Contact
De CliniClowns verhuisden de volgende keer naar de hal, zodat de kinderen eventueel zelf terug konden naar hun groep. Die keer bleef een broertje in de gang, de ander keek toe vanachter het raam op de groep. Hij kwam wel steeds dichter bij het raampje naast de deur om te kijken. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt.
Ook tijdens het volgende bezoek bleef hij nog op de groep, terwijl zijn broertje zich steeds meer in het spel durfde te storten. Laura: “De clowns maakten contact met het broertje in het lokaal door bijvoorbeeld dingen onder de deur door te schuiven of klopspelletjes te doen. Als iets niet ging namen ze weer wat afstand, daarna kwamen ze weer dichterbij. Ze voelen gewoon heel goed aan wat wel en niet werkt.”
Keerpunt
De afgelopen keer gingen beide broers mee de gang op. Een keerpunt volgens Laura: “De CliniClowns raakten de juiste snaar, opeens hadden de jongens het hoogste woord. Voetballen met een strandbal, proberen de clowns te laten struikelen, ze hadden zoveel lol. Ze hebben hierdoor echt stappen gezet. Dit is een leerzame ervaring voor ze.”
Ingang
Laura vindt de clownsbezoeken waardevol: “Met name kinderen die moeite hebben met contact maken, leren dat op een speelse manier. En soms is er ook samenspel. Zeker voor kinderen met autisme is dat weleens lastig, maar hier ontstaat het gewoon. De clowns blijven proberen een ingang te vinden. Niets moet, alles mag. Voor ons is het superleuk om dat pure plezier van de kinderen te zien. We zitten er altijd met een grote glimlach bij.”