Even genieten en onbezorgd kind zijn

Met open mond kijken de leerlingen van de Martin Luther Kingschool in Purmerend naar een voorstelling van Het Klein Zintuigen Orkest (KZO). Leerkrachten Brenda Klok en Martine Koster vertellen waarom het contact tussen de kinderen en de CliniClowns zo waardevol is.

“Mijn collega ging nietsvermoedend koffie halen en kwam een van de CliniClowns tegen in de keuken van onze school. Ze dacht dat we een ietwat vreemde nieuwe collega hadden aangenomen”, lacht Brenda. “Zo zie je maar: als de clowns er zijn met het jaarlijkse optreden van het Klein Zintuigen Orkest, is er meteen een bijzonder sfeertje op school.” 
 
Op de Martin Luther Kingschool voor (V)SO in Purmerend zitten kinderen met beperkingen bij het aanleren van vaardigheden en het verwerven van kennis. Alle leerlingen hebben in meer of mindere mate een verstandelijke beperking. De CliniClowns spelen altijd in de aula van de school.

Afgebakend

“Om het zo rustig mogelijk te houden, is er voor elke groep een voorstelling”, vertelt Brenda. “De CliniClowns zijn al binnen, wij kloppen aan met onze groep, gaan zitten en dan begint het.” Collega Martine Koster vult aan: “Dat geeft onze kinderen rust. Als de clowns zomaar de klas in zouden komen lopen, is dat veel spannender.” Brenda: “Het is ook mooi afgebakend. De voorstelling duurt net niet te lang en als het klaar is dan ga je weg. Voor de kinderen is het duidelijk: de deur gaat weer dicht en het is voorbij.”

Onbezorgd kind zijn

Ook voor de leerkrachten kan het clownsbezoek spannend zijn, zegt Brenda: “Tijdens een voorstelling wil je zo het liefst min mogelijk corrigeren, maar gelukkig hoeft dat ook niet omdat de sfeer zo fijn is. De kinderen konden echt genieten en lekker onbezorgd kind zijn.” Martine zag een mooi moment ontstaan: “Een jongen in mijn groep vond het eerst te spannend, hij ging weg maar kwam later toch terug met een collega. Uiteindelijk heeft hij net als de andere leerlingen genoten. Hij zat met open mond verschrikkelijk te lachen en genieten.”

Geef kwetsbare kinderen de lach die doet leven.

Iedereen aandacht

Ook Brenda zag hoe haar klas werd meegevoerd in het spel: “De CliniClowns hadden een slang waarmee ze zogenaamd mensen nat gingen spuiten. Ze gingen er helemaal in op, doken weg, gingen mee in de fantasie.” Martine vult haar collega aan: “De voorstelling is eigenlijk simpel. Het draait om verbeelding, dat maakt het leuk en begrijpelijk. Degenen die graag antwoord geven, zijn wat langer aan de beurt dan kinderen die het spannend vinden, dat voelen de clowns zo goed aan.”
 
Brenda: “Er zijn ook altijd kinderen die wel willen, maar niet durven. Dat zien de clowns ook. Met hun lichaamstaal maken ze de wat actievere kinderen duidelijk: jij bent nu even niet aan de beurt. En dan halen ze een rustig kind naar voren.”

Andere manier

Dat de CliniClowns er net even anders, maar niet totaal anders of overdreven uitzien, vindt Brenda fijn. “Je ziet hun mimiek. Het blijven echte mensen, daardoor is het voor onze kinderen niet snel te spannend.” De twee leerkrachten genieten zelf ook van de clownsbezoeken. “Onze schooldag is altijd heel gestructureerd, dit is even iets anders”, lacht Martine. “En het geeft ons de kans om van een afstand naar de kinderen te kijken.” Brenda knikt: “Zo zie je ze op een heel andere manier.”

Gun jij kwetsbare kinderen de lach die doet leven?