‘Hoe de clowns contact maken, is voor ons inspirerend’
Bij EspecialCare in Sneek is iedereen door het dolle als de CliniClowns weer komen. “De CliniClowns nemen de kinderen en jongeren mee in een wereld die perfect aansluit op hun belevingswereld en niveau.”
In de weken voorafgaand aan een bezoek van de CliniClowns zoemt het meestal al rond bij EspecialCare in Sneek. De onderneming biedt gezonde en sportieve dag- en vrijetijdsbesteding aan zo’n 55 kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. “We willen dat al onze toppers, zoals we onze cliënten liever noemen, plezier beleven, hun talenten ontwikkelen en deelnemen aan het leven van alledag”, vertelt eigenaresse Anneke de Vreeze.
Geluk
Het aanbod is breed: van sportieve, creatieve, belevingsgerichte activiteiten tot het ontwikkelen van arbeidsvaardigheden. In het ‘hoofdkwartier’, sportcentrum Omnia in Sneek, kunnen jongeren bijvoorbeeld onder begeleiding in de sportschool werken. In het weekend en vakanties zijn er ook creatieve activiteiten. De CliniClowns zijn daar een belangrijk onderdeel van, vertelt Anneke. Toppers Habon en Maaike, die beiden enkele dagen in de week bij EspecialCare komen, knikken enthousiast. Iedere schoolvakantie nodigt Anneke de clowns weer uit. “We zijn heel dankbaar dat het ze meestal lukt om te komen. Ze brengen zo veel geluk!”
Stralen
CliniClowns Pier en Polleke zijn inmiddels vertrouwde gezichten. Anneke: “Ze spelen voor iedereen die er die dag is, dus van klein tot groot. Onze jongste topper is 5 jaar en de oudste bijna 35. Pier en Polleke stemmen met hun spel heel goed af op de doelgroep. Ze brengen vreugde, laten iedereen stralen. En dat is ook precies onze missie. Wij willen onze toppers laten stralen.” Habon en Maaike zijn ook grote fans, willen ze graag even vertellen. Habon: “Meestal zitten we in een kring en dan laten ze iedereen lachen omdat ze zo gek doen.” “Ik vind alles wat ze doen eigenlijk leuk”, vult Maaike aan.
Interactie
Habon lacht: “Pier was een keer zijn jas kwijt. De hele tijd vroeg hij: ‘Waar is mijn jas? Waar is mijn jas nou?’ Dus wij zeiden: ‘Dáár!’ Maar hij zag ‘m nog steeds niet. Toen hebben we hem geholpen, waar hij heel blij mee was. Of ze komen binnen met een vrolijk deuntje dat de hele dag in je hoofd hangen.”
Focus
“Spel en theater doet enorm veel met deze doelgroep”, vertelt Anneke. “Ik denk dat daar ook best wat meer aandacht voor mag komen in de gehandicaptenzorg-opleidingen. Deze kinderen worden er heel rustig van, ze hebben een mooie focus, laten zich niet afleiden, ze dompelen zichzelf onder in het spel. De CliniClowns nemen de kinderen mee in een wereld die perfect aansluit op hun belevingswereld en niveau. Voor ons als leidsters is dat inspirerend. We zien bij de clowns hoe goed het werkt. Die stralende ogen, echt onbeschrijflijk mooi als de clowns er zijn. Ze mogen elke week wel komen.”