Miranda geniet mee van de CliniClowns: 'Ik leer zoveel van ze'
Activiteitenbegeleidster Miranda van het Rotterdamse zorgcentrum Sonneburgh wordt nog steeds verrast door het effect van de CliniClowns. “Ik vind het mooi hoe ze contact maken. Ze tasten de bewoners heel goed af.”
“Ja, daar zijn ze!”. Een groepje bewoonsters van de Sonneburgh kijkt haast synchroon op als een bewoner aan de tafel ernaast de CliniClowns in de deuropening spot. Elke twee weken spelen de clowns hier voor de bewoners met dementie, op de locatie Ravenswaard. Het voelt vertrouwd en er ontstaat meteen reuring. Lou en Bonkie begroeten iedereen met een ter plekke geïmproviseerd liedje. Er wordt meegezongen, geklapt, een enkeling maakt een dansje, grapjes vliegen over en weer.
“Je ziet de mensen opleven”, zegt Miranda. “Ze hebben het er de rest van de dag nog over, soms zelfs nog dagen erna. Ook de bewoners die het clownsbezoek zelf snel vergeten genieten na. Een bewoonster, ze is er nu niet meer, vergat echt alles, behalve dat de clowns waren geweest. Ze brengen ook zulke leuke, positieve momenten.”
Gezondheid
Op deze locatie zijn de CliniClowns al jaren een begrip. Dat de clowns bijdragen aan de gezondheid van bewoners, staat voor Miranda en haar collega’s als een paal boven water. “De mensen hebben soms weinig afleiding. Een dag kan lang duren. Eén zonnig moment zoals dit kan een lange dag helemaal goed maken.”
Contact
Miranda loopt zelf ter begeleiding altijd mee als de CliniClowns er zijn. Ze wordt nog vaak verrast door het effect van hun spel. “Ik leer zoveel van de clowns. Ik vind het mooi hoe ze contact maken. Ze tasten de bewoners heel goed af en voelen haarfijn aan wanneer ze met spel iets uit kunnen lokken. Maar ook wanneer dat geen zin heeft. Niets moet. Al geven ze ook niet meteen op als ze denken dat er nog een mogelijkheid voor contact is”, lacht Miranda.