Symposium ‘De kunst van contact 2025’

CliniClowns en Stichting Kind en Ziekenhuis organiseren op donderdag 22 mei 2025 voor de tweede keer het symposium ‘De kunst van contact’. Het symposium richt zich op zorgprofessionals die werken met kinderen met een ziekte, beperking en/of neurodiversiteit. 

In 2024 werd het symposium voor het eerst georganiseerd. Het succes van deze eerste editie maakt duidelijk dat de zorg actief op zoek is naar manieren om steeds bewuster te handelen in de zorg voor kinderen. Het maken van écht contact ligt aan de basis van het voorkomen van trauma’s. Je gezien en gehoord voelen is de sleutel tot een gezonde en veilige relatie tussen kind, ouders en zorgverlener. 

Tijdens het symposium leren deelnemers door lezingen, presentaties, panelgesprekken en workshops over instrumenten, interventies en handelingen die helpen om een veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen te creëren. Behalve diverse ervaren specialisten, vertellen ook kinderen zelf wat zij vinden en nodig hebben.

Trots zijn we op onze plenaire topsprekers: 

  • Lucy Bray (hoogleraar gezondheidsvaardigheden bij kinderen, Edge Hill University) over over de Rights-based standards - een internationale standaard voor kindzorg zonder angst, pijn en trauma's, gebaseerd op kinderrechten; 
  • Nanon Labrie (onderzoeker Amsterdam UMC, ervaringsdeskundige): welke informatie krijgen ouders nu en sluit dat aan bij wat zij willen en nodig hebben? 
  • Heidi Lesscher (neurobioloog, Universiteit Utrecht) is expert op het gebied van het effect van spel op het brein. Zij vertelt of en hoe spelen van nut kan zijn bij kinderen met een chronische aandoening; 
  • Niloufar Ashtiani (kinderarts Dijklander Ziekenhuis, trainer) is mede-oprichter van Radiqs, centrum voor sensitieve en inclusieve communicatie in de zorg. Welke onbewuste vooroordelen staan de kunst van echt contact in de weg? 
  • Felix Kreier (kinderarts OLVG Amsterdam, lid PROSA-faculty). Zijn boodschap: comfort voor een kind is net zo belangrijk als de medische handeling zelf.

Net zo trots zijn we op de sprekers in onze negen parallelsessies. Je kiest er twee: één ’s ochtends en één ’s middags. Wees er snel bij want vol = vol!

Praktische informatie 

Datum & tijd:  22 mei 2025, 9.15-17.00 uur 
Locatie:             De Veerensmederij, Amersfoort 
Kosten:              € 100,- 
Voor wie:          zorgprofessionals die werken met kinderen met een ziekte, beperking en/of neurodiversiteit
Accreditatie:   accreditatiepunten worden aangevraagd