Veelgestelde vragen over CliniClowns

We beantwoorden graag al je vragen.

Vragen overL:

Heb je een vraag over de organisatie CliniClowns? We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. Kom je er nie​t uit, neem dan contact met ons op.

Ons werk

Met onze neus op zijn we CliniClown Pom, Hop, Bidoe of een van de andere ruim 100 clowns. Als CliniClowns mogen we in onze rol de regels in het ziekenhuis of verzorgingshuis een beetje overhoopgooien en al onze aandacht richten op het welzijn, op de mens achter de patiënt. Niet alleen in Nederland vind je clowns in de zorg. In meer dan vijftig landen over de hele wereld zijn er professionele ‘Health Care Clowns’. Lees meer over wie de CliniClowns zijn.

Een CliniClown maakt contact met de persoon achter de patiënt om gevoelens van pijn, angst, verdriet, onzekerheid of eenzaamheid weg te nemen. Met onze neus op komen we op bezoek. Voorzichtig zetten we eerst één teen over de drempel. Ieder kind, ieder persoon met dementie, elke afdeling en elk moment is namelijk weer anders. Als we voelen dat het kan, maken we contact en komen we binnen. Lees alles over wat de CliniClowns doen.

CliniClowns zijn er voor iedereen zijn die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van een lach hard nodig heeft. Een zorgeloos moment met CliniClowns maakt dat zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn en mensen met dementie of een beperking zich gezien en begrepen voelen. Dat maakt écht een wereld van verschil; het haalt de positieve kracht in henzelf naar boven. En dat heeft een blijvend effect.

Momenteel zijn er zo'n 100 CliniClowns. Zij spelen in bijna alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, de psychiatrie, revalidatieklinieken, hospices, speciale scholen, kinderdagverblijven, online via de CliniClowns App en in zorginstellingen voor mensen met dementie.

Als we goed samenwerken met de zorg, kunnen we meer betekenen in het welzijn van zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie. Door vaak in vaste duo’s op bezoek te gaan, leren wij het zorgteam kennen en leren zij ons kennen. Niet alleen als CliniClown, maar ook als de professional achter de neus. Een goede relatie met het zorgteam is belangrijk om ons werk zo goed mogelijk te doen. We vertellen graag meer over onze samenwerking met de zorg.

Statuten, jaarverslag en jaarrekening

Bekijk het jaarverslag en/of de jaarrekening van CliniClowns. 

De statuten van CliniClowns kun je hier inzien.

Werken bij CliniClowns

Wat leuk dat je interesse hebt in werken voor onze organisatie! Bekijk onze vacatures.

Je kunt solliciteren door je CV en motivatiebrief te sturen naar sollicitatie@cliniclowns.nl.

Om te kunnen beginnen als CliniClown is het belangrijk dat je als speler goed kan improviseren en heb je natuurlijk affiniteit met de clown en tragikomedie. De praktijk heeft ons geleerd dat een opleiding op het gebied van theater of drama (zoals Docent Theater, Acteursopleiding of Creatieve Therapie Drama) of ruime ervaring met theater, drama of clownerie een goede basis is. Lees meer over CliniClown worden.

Nee, dat kan niet. Spelen als CliniClown is een specialistisch beroep. Elke CliniClown is uitvoerig getraind en heeft een gedegen achtergrond in theater of clownerie. Onze clowns zijn allen in dienst van CliniClowns. We vragen daarom een hbo-theater of drama-opleiding en/of ruime (praktijk)ervaring op het gebied van theater/drama en clownerie.

De sollicitatieprocedure voor de functie van clown bestaat een voorselectie na aanleiding van de aanmeldingen, twee audities, een gesprek en een assessment. Na positieve afronding van de selectieprocedure kan worden gestart met de interne opleiding tot CliniClown. Lees meer over CliniClown worden.

CliniClowns zijn geen vrijwilligers. CliniClowns zijn professionals en in dienst van onze stichting. Zij hebben een achtergrond in theater/clownerie en zijn getraind om te spelen voor kwetsbare kinderen en mensen met dementie. Het is een specialistisch en intensief vak. Onze clowns werken zoveel mogelijk op vaste locaties, zodat ze een band met de kinderen of mensen voor wie ze spelen kunnen opbouwen en omdat ze nauw samenwerken met de zorgmedewerkers. Voor instellingen zijn onze bezoeken gratis, donateurs maken dit mogelijk.

De huidige startschaal van een CliniClown is vergelijkbaar met het startsalaris dat een hbo'er gemiddeld in Nederland verdient.

We krijgen regelmatig vragen over de salarissen van clowns in relatie tot verpleegkundigen. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze toelichting.

Stichting CliniClowns Nederland is een professionele organisatie, die met liefde en met vakmanschap haar doelstellingen wil realiseren. Dat bereiken we alleen met de inzet van enthousiaste, professionele collega’s. De beloning van onze directeur past bij de verantwoordelijkheid die deze functie met zich meebrengt. Het salaris valt ruim onder het normbedrag van de Wet Normering Topinkomens en ruim binnen de beloningsregeling van Goede Doelen Nederland.
 
Recente gegevens over de salariskosten van onze directeur vind je op de site van Goede Doelen Nederland. Een toelichting op hoe dit is opgebouwd vind je in ons jaarverslag.

Vrijwilligers

Van onze vrijwilligers verwachten wij affiniteit met onze missie en onze doelgroep. Gemotiveerde inzet. En we verplichten onze vrijwilligers om een VOG-verklaring aan te leveren.

CliniClowns heeft een grote groep vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn onmisbare krachten binnen onze organisatie. Zij zorgen voor zichtbaarheid van CliniClowns door het hele land, helpen ons bij het werven van fondsen en ondersteunen CliniClowns bij producties voor onze doelgroep.

Communiceren over CliniClowns

Zeker! We hebben rechtenvrije foto’s beschikbaar. Neem even contact op met Marieke Hoving via marieke.hoving@cliniclowns.nl

Wij vertellen graag over onze activiteiten. Journalisten met specifieke vragen kunnen contact opnemen met Ilja van Alten op 06-26518605 of ilja.van.alten@cliniclowns.nl.

Angst voor clowns

De CliniClowns zijn zeer bedreven in afstemmen op wat een kind nodig heeft en aan kan. Zij maken heel subtiel contact en we merken dat daarom kinderen die allereerst wat angstig waren een bezoek van de clowns toch als heel prettig ervaren. We stemmen vooraf aan een bezoek vaak eerst af met het ziekenhuispersoneel en de ouders (als die er zijn). Als zij aangeven dat het niet uitkomt of niet gewenst is, gaan wij niet langs deze kinderen. Mocht jij inschatten dat een bezoekje niet fijn is voor je zoon/dochter, geef dit dan aan in het ziekenhuis/de instelling of aan de clowns zelf.

De enge clowns doen het imago van de clown echt geen goed. Maar daarbij moeten we zeggen dat deze clowns mijlenver af staan van de CliniClowns. 

Onze CliniClowns zorgen juist voor plezier afleiding en ontspanning, als een kind ziek is en dat hard nodig heeft. Optimistisch, vol verwondering, met veel fantasie en zonder oordeel. Het tegenovergestelde van een horrorclown dus. 

De CliniClowns zijn heel naturel. Ze hebben een rode neus op en clowneske kleding aan, maar bewust geen schmink op. We willen niemand laten schrikken. De CliniClowns zijn meester in het maken van contact met zieke kinderen en mensen met dementie, ze stemmen precies af wat de ander aan kan en leggen op eigen wijze contact. Optimistisch, vol verwondering, met veel fantasie en zonder oordeel. Het contact is meestal juist heel puur. Het tegenovergestelde van een enge clown dus.

Gedragscode

CliniClowns heeft zelf geen uitgeschreven gedragscode als het gaat om werving, maar hanteert de richtlijnen van het CBF en is aangesloten bij Goede Doelen Nederland en de DDMA. CliniClowns is ook lid van Infofilter.

CliniClowns heeft ook een eigen interne gedragscode voor het werk van de clowns in de zorginstellingen.

Klachten

Het is vervelend dat iets niet volgens je wens verlopen is. Neem contact op met CliniClowns op telefoonnummer 033 4699040 of stuur een e-mail naar info@cliniclowns.nl. Onze collega's registreren de klacht en zorgen dat je binnen 3 dagen een reactie krijgt. Met de klachten die CliniClowns ontvangt wordt serieus omgegaan. Wil je een integriteitsmelding maken, lees dan hier wat je kunt doen. 

Neem contact op met CliniClowns op telefoon 033 4699040 of stuur een e-mail naar info@cliniclowns.nl. Onze collega's registreren je klacht en zorgen dat je binnen 3 dagen een reactie krijgt. Wil je een integriteitsmelding maken, lees dan hier wat je kunt doen. 

Monitoren en evalueren

Maandelijks wordt een financiële rapportage gemaakt waarin alle afdelingsbudgetten worden weergegeven met daarbij de status, zowel maandelijks als cumulatief, van de inkomsten en uitgaven. 
Naast de financiële rapportage wordt er maandelijks gerapporteerd op organisatie indicatoren zoals aantallen bereikte kinderen, aantallen donateurs en personele indicatoren zoals fte’s en ziekteverzuim. CliniClowns wint gedurende het jaar bij de verschillende doelgroepen en per programma, door middel van impact vragenlijsten informatie in over behaalde effecten bij de betreffende doelgroep. 

Daarnaast heeft CliniClowns een instrument ontwikkeld welke gebruikt wordt om intern met elkaar de dialoog aan te gaan over het betreffende programma. Doel hiervan is om kritisch naar onszelf te blijven kijken en ons af te blijven vragen of het betreffende programma nog steeds aansluit bij de waarden, normen en kwaliteitseisen van CliniClowns.

Kwaliteit

CliniClowns Nederland is aangesloten bij The European Federation of Hospital Clown Organizations en heeft het EFHCO-kwaliteitslabel ontvangen voor clownsorganisaties die voldoen aan strikte artistieke, financiële en organisatorische eisen. Via deze federatie wisselen we kennis uit met andere organisaties op het gebied van Health Care Clowning.

Bereikbaarheid

Heb je een vraag of wil je ons iets doorgeven? Hieronder vind je verschillende contactformulieren. Waarover wil je contact opnemen? 

Het bezoekadres van ons kantoor is: 
Soesterweg 300a 
3812 BH Amersfoort 

Bekijk hier een routebeschrijving