Ervaringen van zorgprofessionals
Overal waar we komen, zien zorgprofessionals wat onze clownsbezoeken doen voor zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie.
Chantal Guldemond
Medisch pedagogisch zorgverlener Chantal Guldemond is blij dat er CliniClowns rondlopen in ‘haar’ Spaarne Gasthuis. Ze kan zich het ziekenhuis zonder clowns niet voorstellen en ziet ze bijna als onderdeel van het team. “Door de hoge werkdruk is het voor ons niet altijd mogelijk iedereen uitgebreid aandacht te geven, al doen we wat we kunnen. Het is een fijne gedachte dat de clowns kinderen en hun ouders extra aandacht geven.”
Ellen van de Kuilen
Activiteitenbegeleidster Ellen van de Kuilen verbaast zich elke keer weer over wat de CliniClowns teweegbrengen bij de bewoners met dementie. “Ze vergeten niemand. Bewoners die verzonken in hun eigen wereld aan tafel blijven zitten? Even ernaast zitten, een hand op een arm. De reacties zijn soms klein, ogen die opengaan, een glimlach. Allemaal heel waardevol.”
Maud Halkes
De CliniClowns zijn er al sinds het begin bij op Kinderdagcentrum Aandachtslab in Rijswijk. “Ze kennen de ingangetjes om contact te maken met deze kinderen”, vertelt oprichtster Maud Halkes, zelf moeder van een dochter met een ernstig meervoudige beperking. “Deze kinderen horen een mooi leven te hebben en de clowns dragen daaraan bij.”
Lammy Veenstra
Door een zeldzame neurologische aandoening verliest Quinten snel kracht. Kinderfysiotherapeute Lammy Veenstra werkt elke week samen met CliniClown Pom om hem sterker te maken. “Het samenwerken overtreft al mijn verwachtingen. Het kind ziet mij als de behandelaar en als ik met Pom werk, kan ik in die rol blijven. Via de clown, tegen wie ik iets strenger kan zijn, communiceer ik met het kind. Het is een samenspel.”