CliniClowns is een goed doel voor mensen met dementie
CliniClowns bezoeken mensen met dementie om gevoelens van eenzaamheid weg te nemen en écht even contact te maken.
Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Bij mensen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie, werken de hersenen steeds minder goed, tot iemand uiteindelijk niet meer voor zichzelf kan zorgen. Dementeren gaat vaak samen met veel verdriet, angst, onmacht, verwarring en strijd. Voor de persoon zelf, maar ook voor de familie en vrienden. Mensen met een vorm van dementie voelen zich daarom vaak eenzaam. Als goed doel willen wij er voor hen zijn.
Wat doet CliniClowns als goed doel voor mensen met dementie?
CliniClowns bezoeken mensen met dementie in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Met onze volle aandacht, creativiteit, muzikale improvisatie en respectvol een-op-een-contact helpen we hen ontspannen, nemen we gevoelens van eenzaamheid weg of brengen we een glimlach. We spelen in op de reacties van mensen met dementie en gaan mee in hun belevingswereld.
Soms spelen we bijvoorbeeld muziek van vroeger om samen actief herinneringen op te halen. Of als mensen diep verzonken zijn in zichzelf, maken we contact met non-verbaal spel. Met deze ‘kunstinterventies’ dragen we bij aan de kwaliteit van leven.
Samenwerking met de zorg voor mensen met dementie
Na ons bezoek zijn mensen vaak nog een tijdje vrolijker en (meer) ontspannen. Als we samenwerken met de zorgmedewerkers hebben we meer impact op het welzijn van mensen met dementie. We praten samen na over ons bezoek, zodat we tijdens het volgende bezoek nog meer kunnen betekenen.
Dat ons werk als goed doel veel voor mensen met dementie, hun families en zorginstellingen kan betekenen, blijkt wel uit ervaringsverhalen van mensen die onze bezoeken zelf meemaken. Activiteitenbegeleidster Miranda van zorgcentrum Sonneburgh wordt nog steeds verrast door het effect van een bezoek van de CliniClowns.