Samenwerking met zorgpartners

CliniClowns leert de zorgteams van Nederland graag kennen.

Bekijk ook:

Als we goed samenwerken met de zorg, kunnen we meer betekenen voor het verbeteren van het welzijn van zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie. Daarom zorgen we dat CliniClowns zoveel mogelijk in een vast duo dezelfde plekken bezoeken. Bij CliniClowns werken niet alleen clowns. Vanuit ons kantoor in Amersfoort zorgt ons team er samen met de zorg voor dat elk clownsbezoek zoveel mogelijk kan betekenen.

De CliniClowns komen vaak in vaste duo's op zorglocaties

Relatie met het zorgteam

Door vaak in vaste duo’s op bezoek te gaan, leren wij het zorgteam kennen en leren zij ons kennen. Niet alleen als CliniClown, maar ook als de professional achter de neus. Een goede relatie met het zorgteam is belangrijk om ons werk zo goed mogelijk te doen. Als we elkaar kennen, kunnen we beter afspreken wat van ons wordt verwacht. En als we elkaar vertrouwen, kunnen we beter op elkaar inspelen. Samen kunnen we onderzoeken waar en wanneer we kunnen helpen. In de ziekenhuizen en zorginstellingen waar we goede afspraken maken, kunnen we zelfs helpen bij de behandelingen zelf.

Wanneer in het zorgproces

In de afgelopen jaren zijn we steeds vaker aanwezig in het zorgproces. Als we goede afspraken maken met het zorgteam, kunnen we bijspringen tijdens spannende momenten of momenten waar we een alternatief kunnen bieden voor medicatie.

We begeleiden kinderen naar een operatie om stress en angst weg te nemen. Of we zorgen voor stress- en angstreductie op de prikpoli. Met humor, creativiteit en improvisatiespel zetten we afleiding in als non-farmacologische interventie, bijvoorbeeld tijdens een kleine ingreep. Of we gebruiken improvisatie tijdens fysiotherapie om te zorgen dat kinderen makkelijker meewerken met de therapeut. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van onze samenwerkingen met de zorg.

Afspraken

Om elk bezoek waardevol te maken, zijn er afspraken nodig met de zorgteams van de locaties. We willen weten of kinderen, ouders of mensen met dementie een bezoek van ons willen. We willen dat iedereen van het zorgteam begrijpt wat ze van ons kunnen verwachten of wat we voor ze kunnen betekenen. En wij moeten onze rol goed begrijpen.

Overal waar we spelen, maken we afspraken op maat. Op sommige locaties hebben we een pieper, zodat zorgmedewerkers ons kunnen oproepen wanneer er hulp van de CliniClowns nodig is. Op andere plekken zijn we tijdens vaste behandelmomenten aanwezig, zodat angstige kinderen hun afspraak kunnen inplannen op de dagen dat wij er zijn.

Goede samenwerking met de zorg

Geen zorgen: we lopen niet in de weg. Na ruim 30 jaar spelen in ziekenhuizen, zorginstellingen, revalidatieklinieken, hospices, speciale scholen en kinderdagverblijven door heel Nederland weten we wanneer we even aan de kant moeten stappen. En natuurlijk ook wanneer we juist veel kunnen betekenen voor iemand.

We delen graag voorbeelden van onze samenwerkingen met de zorg en zijn altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Ben je een zorgprofessional en denk je dat de CliniClowns van betekenis kunnen zijn op jouw locatie of afdeling? We horen graag van je.

Symposium ‘De kunst van contact’ in de zorg

Zorgprofessionals weten als geen ander hoe belangrijk het is om echt verbinding te voelen met de mensen met wie ze werken. Vooral omdat ze vaak in contact zijn met kinderen en ouders die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Het zorgt voor vertrouwen, en dat is de basis voor een veilig gevoel.

Zorgprofessionals en CliniClowns kunnen veel van elkaar leren. Daarom organiseerden we op 14 maart 2024 samen met Stichting Kind en Ziekenhuis het Symposium ‘De kunst van contact’ in de zorg.

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.